1938 Na 25 jaar

Wiel van Dinter

Tussen de revue ’t Is geen lolletje en deze revue van 1938 liggen veertien jaar. Waarom zo’n lange tussenperiode? Was de over twee avonden verdeelde belangstelling in 1924 toch tegengevallen? Ontnam de jarenlange crisis in de wereldeconomie ook verenigingen de moed financiële risico’s te nemen? In 1938 gaat de Maas-Buurtspoorweg (MBS) met haar hoofdkantoor in Gennep haar 25 jarig bestaan vieren. De maatschappij wil haar reizend publiek langs de lijn een geschenk aanbieden. De keuze valt op een amusementsprogramma, een nieuwe revue.

bron: www.gennepnu.nl (klik op link voor album op betreffende site)

Geldbuidel

Voor het opzetten van zo’n revue is een gezonde financiële basis nodig. Daartoe wil de tram- en busonderneming wel in de geldbuidel tasten. Een feestcommissie rekruteert alle muziek-, zang-, toneel- en danstalenten in Gennep nadat dé Gennepse revueschrijver bereid is gevonden geheel zijn kunnen te tonen. Gerrit van Bergen zet zich na al die jaren aan de arbeid. Het elektrisch licht gaat pas heel laat uit in zijn woning aan het Duivenpad. De revue Na 25 jaar krijgt langzaam vorm.

De medewerkers

De regie van deze grote revue in drie bedrijven komt in handen van de auteur G. van Bergen en Dick de Roos. Arnold Loeffen schrijft de muziek, terwijl Jan van Rens de koorleiding heeft. Sjang Opel uit Xanten, al een reeks van jaren in Gennep bekend als orkestleider en vioolleraar, dirigeert het Genneps Symphonie Orkest. Een driemanschap, H. Sluiters, G. Wilbers-Drissen en J. Jager, bouwt de decors.

De belichting wordt verzorgd door Alf. van den Bogaert. De belangrijke toneelmeesters zijn Jan Achterberg en Koos Lamers. Bijna alles wat in Gennep bühne-ervaring heeft werkt mee, 25 dames(o.a. J. Achterberg, T. Timmermans en R. Welbers) en 23 heren (o.a. Th. Bronsink, J. Doors en K. Roersch). Verder komen er twaalf kinderen op het toneel.

Opvoeringen

De revue wordt op de jubileumavond 31 mei 1938 opgevoerd voor commissarissen, bestuur, directie en personeel van de MBS. Woensdag 1 juni en het weekend 4/5 juni zijn avonden voor de inwoners van Gennep en Ottersum. De avonden van 2 en 3 juni zijn gereserveerd voor resp. Heijen tot Beringen en Milsbeek tot Nijmegen. Landelijke en regionale scènes waarborgen de interesse van niet-Gennepenaren (crisistijd, devaluatie van de gulden, geboorte van Beatrix). De zaal wordt door meezingers bij het revuegebeuren betrokken.

Thema’s

Hoofdthema is natuurlijk de start en de wederwaardigheden van 25 jaar ‘Maas-Buurt’. De W.O.1 vormt eveneens een aansprekend onderwerp: de Landweer, smokkelen (‘pummele’) en commiezen. De concurrentiestrijd op het traject Gennep-Nijmegen tussen de Rode bus en de ‘wilde’ Blauwe bus (1924) zorgt voor hilarische momenten. Het tram-/busbedrijf wordt ten slotte een grootse heilwens toegezongen:

“Hulde, hulde, hulde!
Van wijd en zijd
U ‘Maas-Buurt Tram’ gewijd,
Wijl door Uw krachtig streven
Ons ‘goed verkeer’ is gegeven…”

Inderdaad, na de rijksweg van 1845 nu een tram-/buslijn van 1913.