Twan Maassen: “Draaiboek? Dat zit in mijn hoofd”

Zo’n Revue, wat betekent dat voor een deelnemer? De verhalen gaan dat sommigen verslaafd zijn aan het “Revue-gevoel” en reikhalzend uitkijken naar steeds de volgende editie. We vragen oud-deelnemers wat het Revue-gevoel voor hen inhoudt.

Wie aan 4Events denkt, heeft waarschijnlijk direct het beeld voor zich van Twan Maassen die aan het sjouwen is. En Jolanda van Vegten die op haar kenmerkende manier bezoekers ontvangt. Of Cindy Maassen die achter de schermen loopt te regelen. Anders wel Jack Knops die de inrichting voor iedere gelegenheid weet om te toveren. Maar hoeveel mensen weten dat de chemie tussen die vier bij de Revue is ontstaan?

“Voor de Revue ben ik er in 2005 bij gehaald door Boy Roelofs”, memoreert Twan Maassen. “Het begon met het podium inrichten en dat is gegroeid tot de organisatie van het hele facilitaire gedeelte.” Hij vertelt het met een brede grijns. En Twan geniet er nog steeds van. Of eigenlijk weer. “Had je me deze vraag twee jaar geleden gesteld dan had ik toen gezegd dat het mooi was geweest. Maar nu, na de hele coronaperiode en alles langzaam op gang komt, merk ik weer wat ik zo leuk vind. Het contact met de mensen, ja daar geniet ik van.”

Vorig jaar, in 2021, bestond 4Events tien jaar. Direct na de editie van Revue in de steenfabriek is het balletje gaan rollen. “In die productie werkten we intensief samen met z’n vieren, (LS: Jolanda, Cindy, Jack en Twan) dat was een goede connectie. Het bleek dat we hetzelfde voor ogen hadden. Het ging allemaal bijna vanzelf waardoor ons netwerk zei: ‘daar moet je iets mee doen’. Vanaf het moment dat we hoorden dat Optisport een beheerder zocht, zijn we met ons plan onder de arm ernaar toe gegaan. Ik geloof dat het de volgende dag beklonken was.” Weer die brede grijns.

Stichting 4Events is klein gestart, eerst in het pand van schoenwinkel Rutten. Daar begonnen ze met een bioscoopzaaltje en intieme filmavonden. Onder andere de registratie van de Revue van 2011 draaiden ze daar voor belangstellenden. “Als stichting bieden we plek voor verenigingen of mensen die incidenteel iets willen. Revuekoor Con Colore inderdaad, maar ook acteurs die juist niet bij een vereniging wilden maar wel iets met hun ervaring bij de Revue wilden doen. Met veel verve spelen die bij ons typetjes op thema-avonden of voorstellingen.”

Foto Stichting 4Events: De creativiteit die Twan Maassen bij de Revue inzet, kan hij ook bij 4Events kwijt.

“Bij de Revue werd er een beroep gedaan op mijn creativiteit, en die kan ik hier bij 4Events ook kwijt. Daardoor voelt het nog steeds als een hobby. Omdat ik nu een van de schrijvers ben, was ik eigenlijk niet van plan om iets voor de volgende Revue te doen. Maar als ze me nodig hebben voor het facilitaire gedeelte dan wil ik het graag doen. Ook vanwege het besef dat ik al jaren geen draaiboek meer gebruik. Want alles zit in mijn hoofd. Dan ga ik zorgen voor een goed draaiboek voor de opvolgers.” 

Interview en tekst: Linda Salden