“De Revue was een mooi voorproefje”

“De Revue was een mooi voorproefje”

Zo’n Revue, wat betekent dat voor een deelnemer? De verhalen gaan dat sommigen verslaafd zijn aan het “Revue-gevoel” en reikhalzend uitkijken naar steeds de volgende editie. We nemen de proef op de som en vragen het oud-deelnemers. Het woord is aan Stijn Linders (19) uit Milsbeek. Bij Carrousel in 2016 sprong hij al in het oog als multitalent ondanks zijn jonge leeftijd. Hoe ging het verder?

“Na de Revue?” vraagt Stijn opgewekt, “het zwarte gat hè! Ik had er wel van gehoord maar het was ook echt zo. Na anderhalf jaar intensieve voorbereiding is het na de voorstellingen ineens allemaal afgelopen. Dan voelt dat wel even als een zwart gat ja.”

Het acteren, dansen en zingen maakte voor deelname aan de Revue ook al een belangrijk deel uit van het leven van Stijn. Het gat werd dus gauw opgevuld. In eerste instantie nog hobbymatig met onder andere zang- en musicallessen. Na de Havo volgde de opleiding HBO Communicatie in Tilburg, maar het ging kriebelen. Met brede lach vertelt Stijn smakelijk over de keuzes die hij maakte. “Binnen een jaar merkte ik dat ik hier niet mee verder wilde gaan. Ik wilde dolgraag verder met acteren, maar ik was bang dat het niet zou lukken en was huiverig om audities te doen. Het is een hard wereldje.” Toch waagde Stijn de sprong en hij werd aangenomen op 7MUS in Antwerpen. Een musicalvooropleiding die je voorbereidt op audities voor de vervolgopleidingen. “Op 28 augustus 2019 deed ik auditie”, glunderend, “en ik werd aangenomen! Op 1 september was de start al en toen moest ik nog woonruimte zoeken. Binnen twee dagen had ik een kamer.” Een hele stap, dat vond ook zijn moeder. “Van te voren zei ik tegen mijn moeder dat ik me wilde aanmelden voor een auditie in Antwerpen. Ze moest wel even slikken toen ik aangenomen werd omdat het betekende dat ik in Antwerpen zou gaan wonen.”

En nu dan? “Weer terug in Tilburg! Aan de Fontys, HBO voor musicaltheater.” “Stijn, je vergeet te vertellen dat je voor twee scholen aangenomen was.” Een trotse moeder komt voorbij. In alle bescheidenheid bevestigt hij het. “O ja, ik was op twee plekken aangenomen, in Tilburg en in Rotterdam bij Codarts muziektheater. Maar ja,” haast hij zich te zeggen, “dat was ook het doel van 7MUS in Antwerpen; om te oefenen voor die audities.”

“Of ik iets gehad heb aan de ervaring bij de Revue? Jazeker! Het was de eerste keer dat ik voor zo’n groot publiek heb gespeeld, op zo’n groot podium. En met live orkest, dat was gaaf. Verder was ik heel blij met mijn ensemblerol, daardoor deed ik veel verschillende dingen en was ik vrijwel constant op het podium. Maar dan steeds anders, met andere kostuums.”

Hoe Stijn zijn toekomst ziet leidt geen twijfel. Het enthousiasme en de passie spatten ervan af wanneer hij antwoordt: “Dan treed ik het liefst iedere dag op, elke avond genieten. Doen wat je leuk vindt, knallen en dan… applaus! En de Revue, dat was een heel mooi voorproefje.”

Stijn rechts in het winkelwagentje tijdens de uitvoering van Revue in 2016 (foto gemaakt door Marco Ising)